» Трите доши Трите доши – Йога Паринама

Йога клуб Parinama

 

Трите доши

Основни принципи на Аюрведа

Знанието на Аюрведа е препредавано устно чрез пиемствеността на мъдреците в Индия, докато не е събрано в текст преди повече от пет хиляди години. Най-старите известни текстове на Аюрведа са Чарака Самхита, Сушрута Самхита и Ащанга Хрудая. Тези текстове подробно описват въздействието на петте елемента, намиращи се в космическата система – земя, вода, въздух, огън и пространство – върху нашата индивидуална система и излагат важността от поддържането на тези елементи, балансирани за здравословен и щастлив живот.

Петте елемента се проявяват във функционирането на петте сетива на човека, както и в определени негови физиологични функции.

Елемент

Орган на сетивност

Сетивност

Действие

Орган на действие

Етер

Ухо

Слух

Изразяване

Уста

Въздух

Кожа

Осезание

Хващане

Ръце

Огън

Око

Зрение

Придвижване

Крака

Вода

Език

Вкус

Изхвърляне, възпроизводство

Пикочно-полови органи

Земя

Нос

Обоняние

Отделяне

Анус

 

Комбинирайки се, тези пет елемента създават трите основни типа енергии или ДОШИ, които съществуват във всекиго или във всичко. Според Аюрведа всеки човек ще се влияе от някои елементи повече отколкото от други. Това е така, поради тяхното пракрити или природната конституция. Аюрведа категоризира различните конституции в три различни доши:

Вата доша, в която доминират елементите въздух и пространство. Тя е най-висшата сила в тялото, контролира всичко и господства над всичко. Управлява движението. Отговорна е за нормалното състояние на сетивността, моторните функции и менталния баланс.

Пита доша, в която елементът огън доминира. Тя е трансформацията, това, което преминава от едно състояние в друго. Буквалният превод на „питта” означава „онова, което се смила”. Отговаря за химическите процеси в тялото и метаболизма. Питта съдържа огън, но също и вода. Тя е източникът на пламъка, но не самият пламък.

Кафа доша, в която елементите земя и вода доминират. Тя е асимилираща. Означава „онова, което се слепва”. Осигурява материала и опората на тъканите, както и емоционалната стабилност и любов, състрадание и търпение. 

Дошата засяга не само формата на едно тяло, но и тенденциите на тялото (като хранителни предпочитания и храносмилането) и темперамента на ума и емоциите на човек. Например елементът земя при хора с доша Кафа е очевиден в тяхното твърдо, здраво като тип тяло, тенденциите им за бавно храносмилане, силната им памет и тяхната емоционална устойчивост. Пракрити на повечето хора се състои от комбинация от две доши. Например хората, които са „Пита Кафа” ще имат тенденциите на двете – доша Пита и доша Кафа с преобладаваща Пита. Чрез разбиране на качествата на нашата природна конституция ние сме по-способни да направим това, което е необходимо да се поддържаме в равновесие.

Според Аюрведа има отличителни белези, според които може да се определи индивидуалната конституция на всеки човек.

Хората, които са тип ВАТА имат слабо и неразвито тяло, тесен гръден кош и студени крайници. Кожата им е суха, студена, напукана, тъмна, с бръчки. Имат тънка и суха коса, която обикновено е тъмна. Чертите на лицето им са остри, имат тясно чело, малки очи, тънки и сухи устни. Ноктите им са продълговати, чупливи, тънки. Имат малки, криви, тъмни зъби. Хранителните им навици са непостоянни. Обичат топлата храна, с предпочитания към сладкия вкус. Храносмилателните им проблеми се проявяват като запек, газове, твърди изпражнения. Сънят им е лек, може да спят малко, лесно се събуждат. В походката им има елемент на подскачане – те сякаш едва докосват земята. От смеха им се излъчва лекота. Промяната е тяхна втора природа. Топлолюбиви са. Креативността и ентусиазмът са емблематични качества на балансираната вата. Признаци за дисбалансирана вата конституция се появяват при свръхнатоварване.

Сезоните, през които се повишава вата енергията: есен-зима (октомври – февруари) – студените месеци с честа смяна в температурите

Време от денонощието: от 2 до 6 (изгрев) и от 14 до 16 ч.
Период от живота: старост

Доша ПИТТА имат добре оформено тяло, гръден кош. Крайниците им са топли. Кожата им е влажна и топла. Обикновено е светла с лунички и бръчки. Рано оплешивяват. Косата им е груба, с рус или рижав цвят. Имат остри черти на лицето, средно голямо чело, зачервени очи, червени, гладки, тънки устни. Ноктите им са средно големи, меки и розови. Имат средно големи зъби, често кървящи венци. Хранителните им навици са непостоянни, с предпочитания към студени храни и стипчив вкус. Имат редки изпражнения. Сънят им е неспокоен. Надарени са с остър и бърз ум. Мисленето, речта и действието са тяхната стихия. Походката им издава целеустременост, гласът им – напрегнатост и сила. Амбицията е тяхната втора природа. Спят умерено и предпочитат по-хладни места. Те са родени лидери. Фактори, които разстройват питта са емоционални травми, продължително излагане на слънце, пости или нередовно хранене, умствена преумора, постоянно пътуване, излагане на силни и студени ветрове.

Сезон: лято (юли – септември) – горещите месеци
Време от денонощието: от 10 до 14 и от 22 до 2 ч
Период от живота: зрялата възраст

Доша КАФА имат едро, солидно, често пълно тяло, квадратен широк гръден кош, студени крайници. Кожата им е влажна, студена, мазна, мека, бледа и гладка. Косата им е с дебел здрав косъм, мазна, тъмна, къдрава. Лицето им е кръгло. Имат голямо чело, големи очи с гъсти мигли, големи влажни устни. Ноктите им са широки, квадратни, дебели, гладки. Зъбите им са бели, правилно подредени, здрави. Хранят се редовно, с предпочитания към топли храни, горчив и стипчив вкус. Имат нормално оформени изпражнения. Сънят им е дълбок. Спят поне 8 часа, трудно се събуждат. Те са стабилни и спокойни в мислите, думите и действията си. Взаимоотношенията с тях са ненатоварващи. Кафа хората обичат да предлагат подкрепа. В походката им се усеща стабилност, в усмивката им – ведрина и спокойствие. Обичат да си поспиват дълго. Чувстват се некомфортно във влажна среда. Лоялността е тяхната втора природа. Спокойствието и благостта са емблематични за балансираните представители на кафа доша. Липсата на упражнения, прекомерният сън, пържените храни, сладкото могат да нарушат равновесието на конституцията.

Сезон: пролет, ранно лято (март – юни) – влажните месеци
Време от денонощието: от 6 (изгрев) до 10 и от 18 до 22 ч
Период от живота: детство

Желаете самостоятелна практика - свържете се с нас!