» Ползите от йога Ползите от йога – Йога Паринама

Йога клуб Parinama

 

Ползите от йога

Йога е хилядолетна наука, даряваща на развиващия се човек физическо, психическо и духовно здраве. Йога е наследство от духовните търсения на човечеството, приспособявано към конкретните потребности на всяка епоха и на всеки човек. Тя ни учи как да се справяме с ежедневните предизвикателства на съвременния живот. Това е дълбоко осъзнаване на себе си на нивото на тялото, ума и духа.

  • Йогистките пози или асани въздействат на всички части на тялото, разтягат и тонизират мускулите и ставите, гръбначния стълб и цялата костна система. Те възстановяват гъвкавостта на тялото, подобряват здравето и подмладяват организма. Развиват мускулите и генерират издръжливост на физическо и психическо натоварване. Помагат да се запази оптимално телесно тегло. Повишават либидото.  За разлика от много други спортове и дейности, които също влияят на опорно-двигателния апарат, йога заниманията не ограничават въздействието си само върху него. Те засягат вътрешните органи, ендокринната и нервната система, психиката, поддържат целия организъм в перфектно физическо състояние и здраве. Йога практикуващите освобождават в себе си огромен енергиен потенциал, премахвайки физическото и умственото напрежение.
  • Дихателните техники, известни като Пранаяма даряват тялото с жизненост, дават възможност за овладяване на ума, оставят усещане за бодрост и спокойствие. Те действат прочистващо на физическо и умствено ниво.
  • Медитацията  и положителното мислене проясняват и усъвършенстват ума и способността му за концентрацията. Подобряват бързината на запаметяване. Развиват творческите умения и интелигентността. Повишават енергията, динамизма и ентусиазма. Дават повече самоувереност и откритост в междуличностните отношения. Развиват интуицията и разширяват съзнанието. Йога практиките изграждат по-позитивно отношение към света  и създават спокойствие и радост.

Мнозина се насочват към Йога първоначално от желание да поддържат телата си стегнати и гъвкави, тела, които да изглеждат добре и в които да се чувстват добре. Други търсят помощ или облекчение от някакво специфично страдание като например болки в гърба. Трети търсят лек при хронични болестни състояния. Мнозина са тласкани от усещането, че биха могли да получат нещо повече в живота си. Независимо какви са мотивите ни да започнем занимания, важното е, че Йога ни дава път и средство да постигнем това, което желаем. За да разберем, как Йога действа, обаче ще трябва да го опитаме сами, трябва да практикуваме. За всички външни наблюдатели Йога не е нищо повече от система от пози, които моделират тялото стройно и гъвкаво. Но ако практикуваме редовно, с течение на времето започваме да долавяме едва забележими промени в отношението си към живота. В процеса на бавното и удължено дишане, тонизиране и отпускане на тялото, ще открием едно ново състояние на вътрешен покой, състоянието, което съответства на нашата истинска природа. Именно в това се изразява същността на Йога – дълбоко себеосъзнаване, към което всички се стремим и което доближаваме постепенно. В момента, в който успеем да овладеем ума и мислите си, възможностите за реализация стават безгранични, защото не друго, а собствените ни илюзии и предубеждения ни пречат и спъват да осъществим себе си.

Желаете самостоятелна практика - свържете се с нас!