» Йога и Аюрведа Йога и Аюрведа – Йога Паринама

Йога клуб Parinama

 

Йога и Аюрведа

Йога и Аюрведа са две тясно свързани духовни или свещени науки, чиито корени са във ведическата традиция на Индия. Аюрведа е ведическата наука за изцелението на тялото и ума. „Аюр” на санскрит означава здраве, живот, а веда – знание, т.е. наука за здравето и живота. Йога е ведическата наука за самореализацията, при условие, че тялото и умът работят както трябва. Двете дисциплини са се развивали съвместно и винаги са били прилагани заедно.

Йога и Аюрведа са нещо много повече от физкултура или лечебни системи за тялото, както сме склонни да ги виждаме днес, колкото и важни да са тези аспекти. И класическата Йога, и Аюрведа разглеждат човека като цялост, която не се състои само от тяло, но и от ум и душа. И двете се грижат за всичките ни потребности – от физическото здраве и благополучието до разгръщането на нашето висше съзнание. Подобно на Йога, заедно с която тя се развива, Аюрведа има дълга история. Това е една от най-забележителните холистични медицински системи в света. Тя обхваща всички аспекти на здравето и добруването – физическо, емоционално, ментално и духовно. Включва всички лечебни методи – от диетата, билките, упражненията и режима до йогическите практики и медитацията. Благодарение на своето уникално разбиране за индивидуалната конституция Аюрведа дава възможност на всеки човек и всяка култура, да създадат начин на живот, който е в хармония с природата и с нашия висш Аз. Аюрведа ни показва как да разбираме езика на природата, езика на живота, така, че да можем да живеем в хармония с вселената, без да се развиваме само за нашата лична изгода, но и за благото на всички същества.

Йога и Аюрведа са науки-сестри. Те са неразделна част от великата система на ведическото познание, което казва, че цялата вселена е Един Аз, както и че ключът на космическото знание се намира в нашите умове и сърца.  Йога цели да ни изведе отвъд страданието и невежеството на света чрез духовната практика, изразяваща се предимно в медитация. Тя ни учи как да преминем от нашата външна телесна и стеснена от егото самоличност към нашия безсмъртен Аз, който обитава в сърцата ни. Аюрведа е  насочена към избавлението от болестите на тялото и ума. Тя се грижи за възстановяване на целостта с нашия вътрешен Аз като нейна крайна цел, което представлява вид духовно лечение. Заедно Йога и Аюрведа образуват една цялостна система за самоконтрол и самоусъвършенстване, която може да преобрази нашето съществуване от телесното до най-дълбокото духовно равнище, като ни дари с неимоверна жизненост и творчески сили на всички нива.

Повечето психически и емоционални разстройства водят началото си от липса на хармония с природата. По-голямата част от болестите на тялото също произтичат от това. Докато традиционната медицина се съсредоточава върху лечението на болестта, Аюрведа ни запознава с това как да се предотврати заболяване и как да се премахне причината за него, ако то се случи.

Желаете самостоятелна практика - свържете се с нас!